Хотел Казанлък ***

Розовата долина

Казанлък – долината на розите и тракийските царе

Разположение

Казанлък, известен като града на розите и тракийските владетели, се намира в китната Розова долина, в подножието на Стара планина. Казанлъшкият район се характеризира с мека зима и малък брой дни със снежна покривка, ранна пролет, умерено и топло лято и хладна есен.

Спорт и туризъм

В околностите на Казанлък се предлагат пешеходен и велотуризъм, ориентиране, алпинизъм, спортно катерене, ски туризъм. Организират се интересни високопланински маршрути с водачи. Летището, намиращо се на 4 км югоизточно от града и клубът по парашутизъм предоставят всичко необходимо за тренировки на любителите-парашутисти и на професионални отбори. Местна фирма-производител на делтапланери предлага авиоразходки над долината.

Балнеология

Курортът Павел баня е разположен на 20 км западно от Казанлък в северното подножие на Средна гора. Известен е с лековитите си седем извора, използвани още в древността. На 5 км югоизточно от Казанлък и на 2 км от село Овощник са Казанлъшките минерални бани – балнеологичен курорт от местно значение. В близост до баните има 2 басейна с минерална вода и плаж.

Природата е съчетала красотата и величието на Балкана с плодородието на долината на река Тунджа. Топлите минерални извори в град Павел баня и селата Овощник и Ягода правят района привлекателен за целогодишен туризъм.

Природа

В Казанлъшко се срещат разнообразни дървесни и растителни видове, сред които най-разпространени са дъбът, брястът и орехът. При с. Крън все още е запазена ореховата кория (гора), а при с. Тулово е оцеляла вековна дъбова гора. Климатичните условия и почвите тук са благоприятни за отглеждане на маслодайна роза, мента, лавандула, босилек, невен.

“Лешница”

Резерват “Лешница” съхранява разнообразни и характерни екосистеми в нископланинския горски пояс Буковите гори са на възраст 160 г. Резерватът е убежищe за сърни, благородни елени, диви свини, златка, мечка, дневни и хищни нощни птици.

“Каменщица”

Резерват “Каменщища” съхранява екосистеми от смесени широколистни гори на възраст 60 – 170 години. Обитават го мечки, благородни елени, диви свини, сърни.

“Енинско ждрело”

Защитена местност “Енинско ждрело” обхваща скатовете над руслото на р. Енинска и съчетава гори с красиви скални образувания. “Мечките” е природна забележителност, съхраняваща атрактивно скално образувание в землището на с. Крън.

Розовата долина от векове е районът, произвеждащ безценното розово масло на България.