Хотел Казанлък ***

Наследство

Исторически и културни забележителности

Най-голямото богатство на Казанлък са обектите на материалната култура от Античността и най-вече тракийското наследство.

КАЗАНЛЪШКАТА ГРОБНИЦА е един от деветте обекти в България, включени в списъка на ЮНЕСКО на историческите и архитектурни паметници със световно значение. Разположена е в северната част на Казанлък и датира от ІV – ІІІ в. пр. н. е.

В МОГИЛАТА СВЕТИЦАТА, разкрита на 19. 08.2004 г. е открита каменна гробница – саркофаг с множество златни предмети от богатата култура на траките ( V в. пр. Хр.). Свързана е с името на могъщия владетел Терес – създател на държавата на одрисите. Най-значимата находка от тази гробница е уникалната златна маска с впечатляващо тегло, най-вероятно на цар Терес и тежък златен пръстен с изображение на атлет. Могилата е в комплекс с десетки други, превърнали района в ДОЛИНАТА НА ТРАКИЙСКИТЕ ЦАРЕ, свидетелство и за гениалното архитектурно умение на траките.

ГРОБНИЦАТА НА ТРАКИЙСКИЯ ЦАР СЕВТ ІІІ е открита в могилата Голямата Косматка. Сред най – ценните находки тук са бронзова глава на брадат мъж с очи от полускъпоценни камъни, множество бронзови и сребърни съдове, изящна златна чаша и златен венец с дъбови листа и жълъди.

В старата част на Казанлък – квартал “Кулата”, където е световноизвестната Казанлъшка тракийска гробница, е разположена романтичната калдъръмена уличка “Мирска”. Тук са архитектурните паметници на Възраждането, оформили ЕТНОГРАФСКИЯ КОМПЛЕКС “КУЛАТА”.

ГРАДСКИ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ “ИСКРА” е създаден през 1901 г. и е един от най – старите в страната, разполага с над 70 000 експоната.

ГРАДСКАТА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ е в сградата на музея и е една от най – старите и богати в страната.

Единствен по рода си в страната, МУЗЕЯТ НА РОЗАТА, проследява развитието на традиционното и съвременно розопроизводство в България от зараждането му до наши дни.

В близкото минало Казанлък е бил прочут занаятчийски град. Днес като атракция в ИСТОРИКО-ЕТНОГРАФСКИЯ КОМПЛЕКС туристите могат да наблюдават бакърджийство, лютиерство, примитивно розоварене, както и да посетят възрожденските къщи.

В непосредствена близост, северно от Казанлък са разположени обектите НАЦИОНАЛЕН ПАРК-МУЗЕЙ ШИПКА-БУЗЛУДЖА и ПАМЕТНИКЪТ НА СВОБОДАТА на вр. Шипка – символ на българската национална независимост.

На 15 км от Казанлък, край гр. Шипка е уникалният ХРАМ – ПАМЕТНИК “РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО”, построен в стила на руската църковна архитектура от 10 век. Озвучен е с църковно – славянска музика.